Matrijsbouw

Het belangrijkste instrument om te spuitgieten is een spuitgietmatrijs. Dit is een soort mal voor het betreffende product(onderdeel), welke ‘gebouwd’ moet worden om bepaalde vormen te creëren. Het maken en optimaliseren van het ontwerp voor een matrijs is precisiewerk. Onze engineers adviseren de ontwerper op het gebied van maakbaarheid en massaproductie. Niet alleen het ontwerp wordt bepaald op de tekentafel, maar ook de kosten. Het voltooien van een matrijs in het proces naar een eindproduct is altijd een mooie mijlpaal tijdens productontwikkeling.

Spuitgietmatrijs als onmisbaar instrument

Zonder spuitgietmatrijs, ook wel spuitgietmal genoemd, is het niet mogelijk om te spuitgieten. Matrijzen hebben een holte, een caviteit. Dit is de contravorm, het negatief, van het eindproduct. Ieder product(onderdeel) heeft zijn eigen spuitgietmatrijs nodig om hiervan een kunststof product te laten maken. Verschillende soorten plastic kunnen op hoge temperatuur door een spuitgietmachine in een matrijs worden gespoten. Deze kunststof koelt vervolgens af in de koude spuitgietmatrijs tot een vormvast product. De matrijs zorgt ervoor dat een product karakteristieke vormen krijgt of een productonderdeel naadloos past bij assemblage.

Blue Dots

Matrijs laten maken

Het voltooien van een spuitgietmatrijs is een mooie mijlpaal in het spuitgietproces. De matrijs is, afhankelijk van het product en de voudigheid van de matrijs, relatief duur. Ook het ontwerp en de productie kosten tijd. Het maken en optimaliseren van het ontwerp voor een matrijs is namelijk precisiewerk. Uitermate goed weggelegd voor engineers met ervaring in spuitgieten. Engineers maken in nauw overleg met de leverancier een 3D ontwerp waarin alle afmetingen en vormen nauwkeurig worden bekeken.

Kosten spuitgietmatrijs

Zonder matrijs is het simpelweg niet mogelijk om te spuitgieten. De kosten voor het laten maken van een spuitgietmatrijs zijn afhankelijk van de complexheid van het product, het soort kunststof en de voudigheid van de matrijs. Ook kan de matrijs gemaakt zijn van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium een goedkopere optie is. De kosten beginnen al bij €3.000,- voor een eenvoudige spuitgietmatrijs. Zeer complexe matrijzen van het beste materiaal kunnen oplopen tot €150.000,-. De verschillen zijn aanzienlijk, maar kunnen met een goed plan snel worden terugverdiend.

Blue Dots

Matrijs laten maken bij Wicro Plastics? Goed idee!

Wil je een matrijs laten maken? Dan ben je bij Wicro Plastics aan het juiste adres. We hebben al meer dan 70 jaar ervaring met het ontwerpen van matrijzen. Neem contact op en we helpen we graag!
Banner highlight blob Evert Wicro

Evert van Damme

Sales & Projecten
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT