Wat zijn matrijzen?

Vraag jij je ook wel eens af wat matrijzen zijn en waarom deze onmisbaar zijn bij het spuitgieten? Dan vertellen we je graag meer over een spuitgietmatrijs, de verschillende soorten matrijzen en de werking van een matrijs.

Spuitgietmatrijs

Matrijzen worden gebruikt om mee te spuitgieten. Zonder een spuitgietmatrijs, ook wel spuigietmal genoemd, is het niet mogelijk om te spuitgieten. Een matrijs bestaat uit twee onderdelen van staal met daartussen een holte, ook wel caviteit genoemd. Dit is de contravorm, het negatief, van het eindproduct. Het is mogelijk om een spuitgietmatrijs te maken van aluminium of een ander metaal. Bij Wicro Plastics maken we standaard gebruik van kwalitatief West-Europees staal. Het specifieke type is afhankelijk van de grondstof van het product en het gevraagde jaarvolume.

De twee onderdelen van de spuitgietmatrijs hebben beide een andere functie en vorm. Het ene onderdeel is de spuitzijde (voormatrijs) en het tweede onderdeel is de uitwerpzijde. De spuitzijde zit vast tegen de machine aan en de uitwerpzijde beweegt tijdens de cyclus van ieder product. Ieder product of productonderdeel heeft zo een unieke en eigen spuitgietmatrijs.

Blue Dots

Verschillende soorten matrijzen

Bij het beantwoorden van de vraag ‘Wat zijn matrijzen?’ hoort ook een toelichting van de verschillende soorten matrijzen. In vorige alinea schreven we al over de verschillende soorten materialen die gebruikt kunnen worden voor een spuitgietmatrijs. Daarnaast kan een spuitgietmatrijs zowel enkelvoudig als meervoudig zijn. Een enkelvoudige matrijs heeft één caviteit in de matrijs. Hiermee kan iedere 15-60 seconden één product (binnen één cyclus) worden geproduceerd. Terwijl een meervoudige matrijs meerdere caviteiten in één spuitgietmatrijs heeft. Een meervoudige matrijs kan soms wel tientallen producten of onderdelen tegelijkertijd, binnen één spuitgietcyclus, produceren. Het aantal caviteiten in één spuitgietmatrijs wordt de voudigheid van de matrijs genoemd. De voudigheid van een matrijs wordt bepaald op basis van jaarvolume en cyclustijd.

Een meervoudige matrijs bevat meerdere productholten, die afzonderlijk aangespoten worden. Ook is het (zowel bij enkelvoudig als meervoudig) mogelijk om inzetstukjes toe te voegen. Deze kunnen bijvoorbeeld een naam, logo of tijdstempel vast vormgeven in een product.

Blue Dots

Hoe werkt een matrijs?

In basis bestaat een matrijs uit een spuitzijde en uitwerpzijde, maar eigenlijk heeft een matrijs nog veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan een uitstootsysteem (om het product uit te werpen), de beveiliging (zodat matrijs niet dicht wordt geduwd wanneer er iets ongewoons tussen zit) of de luchtafvoer voor de ontluchting tijdens iedere cyclus. Een spuitgietmatrijs is, in combinatie met de spuitgietmachine, een geavanceerd staaltje techniek met allerlei naast elkaar werkende functies.

Iedere 15-60 seconden worden al deze functies aangeroepen om een product in te spuiten, af te koelen en uit te stoten. Iedere inspuiting tot en met het uitstoten wordt één spuitgietcyclus genoemd. Het kunststof wordt onder hoge druk ingespoten. Dit kan middels een koude aanspuiting, maar ook met een hotrunner. De productholte is zeer nauwkeurig en ontstaat wanneer de spuitzijde en uitwerpzijde van de matrijs tegen elkaar worden gedrukt. Door de koude matrijs stolt de hete massa aan vloeibare kunststof binnen 15-60 seconden (afhankelijk van de wanddikte). De twee helften van de matrijs openen door middel van de sluiteenheid en het verharde en afgekoelde product(onderdeel) wordt uitgeworpen.

Een matrijs ontwikkelen is relatief duur, maar kan snel en planmatig worden terugverdiend. Geïnteresseerd in matrijsbouw? Dan ben je bij Wicro Plastics aan het juiste adres!

Blue Dots

Meer weten over matrijzen?

Samen kijken we naar de mogelijkheden voor matrijsbouw. We inspireren je graag met onze referenties en leiden je rond in onze spuitgieterij in Kessel. Zie ik je binnenkort? Tot snel!
Banner highlight blob

Theo Wulms

Process Engineer
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT