Kosten spuitgieten

Spuitgieten is dé oplossing voor de ontwikkeling van uiteenlopende producten. Heb je een idee voor een nieuw product(onderdeel) of wil je juist een bestaand product door ontwikkelen? Dan wil je natuurlijk graag vooraf calculeren wat de kosten voor spuitgieten zullen zijn. Hier is echter niet meteen een concreet antwoord op te geven. Een goed productdesign zien wij als de belangrijkste investering in het proces, want de prijs en de kwaliteit van een spuitgietproduct worden bepaald op de tekentafel.

Spuitgietkosten verschillen aanzienlijk per product en zijn afhankelijk van een aantal factoren. De spuitgietmatrijs, het gewenste materiaal (grondstof) en de man- en machine kosten zijn de voornaamste prijsbepalers.

Spuitgietmatrijs kosten

Zonder matrijs is het niet mogelijk om te spuitgieten. Daarom zijn de kosten voor een spuitgietmatrijs de eerste kosten waar rekening mee gehouden dient te worden. Een spuitgietmatrijs is een investering die op termijn wordt terugverdiend.

Spuitgietmatrijs kosten worden bepaald door de complexiteit van het product(onderdeel), voudigheid van een matrijs en het gebruikte materiaal voor de spuitgietmatrijs. De matrijs zelf kan gemaakt zijn van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium een goedkopere optie is. Met de voudigheid van de matrijs wordt het aantal product(onderdelen) in één matrijs bedoeld. In één spuitgietmatrijs kunnen meerdere vormen worden opgenomen. Dit bepaald zowel de kosten van de matrijs als het onderdeel.

De kosten beginnen al bij €3.000,- voor een eenvoudige spuitgietmatrijs. Zeer complexe matrijzen van het beste materiaal kunnen oplopen tot €150.000,-. De verschillen zijn aanzienlijk, maar kunnen met een goed plan snel worden terugverdiend.

Blue Dots

Materiaal (grondstof) kosten

Spuitgieten kan met allerlei verschillende soorten plastic. De kosten voor de uiteenlopende grondstoffen kunnen sterk verschillen. De thermoplasten waar we bij Wicro Plastics het meest mee werken zijn variërend tussen de €1,50,- en €4,- per kilo. Afhankelijk van de grondstof kan ook goedkoper (<€1,00,-) of oplopend tot een kiloprijs €50,- worden geproduceerd. Doordat er zoveel verschillende grondstoffen zijn, bepaald het gewenste materiaal voor een groot gedeelte de uiteindelijke kosten voor spuitgieten.

De keuze voor de gewenste materialen hangt van de eisen die worden gesteld aan een product(onderdeel). Moet het product extreem sterk, flexibel of bijvoorbeeld ‘food-approved’ zijn? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden die belangrijk zijn bij de keuze voor een grondstof.

Blue Dots

Man- en machinekosten

Spuitgietmatrijs ontwikkelt en de gewenste grondstoffen gekozen? Dan is het tijd om daadwerkelijk te produceren. De productiekosten kunnen wederom ook erg verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het productgewicht en de productgrootte bepalen welke spuitgietmachine (en hoelang deze machine) gebruikt dient te worden. Belangrijk hierbij is ook de wanddikte van het product(onderdeel). Hoe dikker de wand, hoe hoger de koeltijd en daarmee de cyclustijd per product. Matrijzen met een hogere voudigheid (aantal producten in één matrijs) kunnen meer produceren in een korter tijdsbestek.

Naast het machinewerk dienen er vaak ook kosten te worden gemaakt voor mensenwerk. Ondanks dat spuitgietmatrijzen zeer nauwkeurig werken is er in sommige gevallen nabewerking nodig. Daarnaast is het ook mogelijk om de onderdelen volledig te laten assembleren en verpakken tot eindproduct.

Blue Dots

Stappenplan spuitgieten

FASE 1: OFFERTE

Tijdens deze eerste stap hebben we nauw contact. Een goede inventarisatie is belangrijk om vast te stellen welke productonderdelen er nodig zijn. We bekijken de gewenste kunststoffen en selecteren de leveranciers voor overige onderdelen.

Offerte

01.

FASE 2: OPDRACHT

Offerte akkoord en naar tevredenheid? Dan ontvangt onze projectmanager de opdracht en zetten we iedereen op scherp om jouw project vorm te gaan geven. Benodigde samples worden al besteld en we maken samen een actielijst.

Opdract

02.

FASE 3: PLANNING

Op basis van de actielijst maken we een planning. Deze planning is een gedetailleerd projectplan dat onze projectmanager gestructureerd doorloopt. In deze fase worden alle elementen en aspecten samengebracht tot een vloeiend geheel.

Planning

03.

FASE 4: PROTOTYPE

Nu wordt het pas echt leuk, want in de prototype fase gaan we ontwikkelen. Alle onderdelen, waar in vorige fases samen intensief mee bezig zijn geweest, komen samen. Van matrijs tot aan masterbatches en overige inkoopdelen.

Prototype

04.

FASE 5: PILOT

Daar gaan we dan, het product krijgt letterlijk en figuurlijk vorm in de pilotfase. Testen, optimaliseren en verfijnen… Alles komt samen en wordt geassembleerd tot een volwaardig product. Dit zijn de geluksmomentjes!

Pilot

05.

FASE 6: LANCERING

Helemaal of zelfs meer dan tevreden? Dan drukken we op de grote groene knop en gaan we samen het product lanceren. De massaproductie kan worden gestart en jouw product is klaar om de markt op te gaan. Gefeliciteerd!

Lancering

06.
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT

Kosten spuitgieten Wicro Plastics

Ben je wijzer over de kosten waaraan je moet denken bij spuitgieten? Bij Wicro Plastics kijken we graag mee met jouw situatie en ideeën. We adviseren en denken mee in efficiënte en kostenbesparing om tot het gewenste eindproduct te komen.
Banner highlight blob Evert Wicro

Evert van Damme

Sales & Projecten