Soorten plastic

Er zijn allerleis soorten plastic, ook wel kunststof genoemd. Iedere soort plastic heeft zo zijn mix aan eigenschappen. Voor bijna ieder product(onderdeel) is een soort kunststof te vinden met de juiste combinatie van eigenschappen. Onderstaand de belangrijkste en meest gangbare soorten plastic voor spuitgieten die bij/door Wicro Plastics gebruikt worden:

ABS spuitgieten

ABS is een amorfe kunststof en valt onder de Styreen polymeren groep. ABS bestaat uit Acrylonitrile Butadiene Styrene en kan gemakkelijk verwerkt worden in onze spuitgietmachines. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk met ABS, waardoor dit een veelgebruikt soort plastic is voor verschillende eindproducten. ABS is populair omdat dit polymeer licht, hard en slagvast is. Het heeft een hoge stijfheid en kan met een zeer hoge oppervlaktegrens gemakkelijk worden afgewerkt. Een nadeel van ABS is dat het gevoelig is voor weersinvloeden en UV.

Blue Dots

Polyamide (PA/Nylon) spuitgieten

Polyamide, ook wel PA of Nylon genoemd, leent zicht uitstekend om te spuitgieten voor uiteenlopende producten. Deze soort plastic is onder te verdelen in PA6, PA6.6, PA4.6, PA11 en PA12. Het is een hard materiaal en heeft een sterk geluiddempend vermogen. De slagvastheid is uitstekend en polyamide is zeer krasbestendig. In tegenstelling tot ABS is polyamide minder gevoelig voor weersinvloeden. Sommige typen polyamide zijn bestendig tegen hoge temperaturen en zijn gemakkelijk af te werken.

Blue Dots

POM spuitgieten

POM staat voor PolyOxyMethyleen. Dit is een semi-kristallijn thermoplastisch polymeer dat ook bekend is als polyacetal. POM heeft een hoge kristalliniteit en heeft een zeer goede weestand tegen slijtage. Dit komt doordat deze soort plastic erg hard is, maar evengoed gunstige elastische eigenschappen heeft. Doordat POM resistent is tegen chemicaliën en vocht, wordt dit materiaal veel gebruikt in combinatie met brandstoffen. Nadeel van POM is dat dit materiaal door de lage wrijvingscoëfficiënt (mate van wrijving tussen twee oppervlakken) lastig is te verven of coaten.

Blue Dots

Polypropeen spuitgieten

Polypropeen, ook wel PP of polypropyleen, is onder te verdelen onder drie verschillende soorten. Dit zijn PP-homopolymeer, PP-copolymeer en PP-random. Polypropeen staat bekend om zijn oneindige mogelijkheden. Het grootste voordeel is misschien wel dat PP bestand is tegen chemische oplosmiddelen, basen en zuren. Daarnaast is PP ook goed bestand tegen bacteriegroei en daarom geschikt voor medische apparatuur en producten die in aanraking komen met levensmiddelen. Zo wordt deze soort onder andere gebruikt voor broodtrommels, tandarts instrumenten en bloempotten. Polypropeen is zeer goed spuitgietbaar, relatief stijf en goed bestand tegen water.

Blue Dots

HDPE spuitgieten

HPDE staat voor High Density Polyethyleen en wordt ook wel Polyetheen genoemd. Deze soort plastic heeft een hoge kristalliniteit. Dat betekent dat de kunststof een relatief hoge modulus heeft en de hoogste dichtheid bezit onder de PE’s. Het is een van de goedkoopste polymeren en ook het productievolume ligt hoog. Daarom wordt deze soort plastic veel gebruikt voor verpakkingsmaterialen. HPDE heeft een hoge taaiheid, is goed bestand tegen vetten en de voedselveiligheid wordt gewaarborgd. Zeer goed af te werken en duurzaam voor de verwerking van verschillende producten of productverpakkingen.

Blue Dots

Belangrijkste eigenschappen

Spuitgieten beperkt zich niet enkel en alleen tot het verwerken van één soort kunststof. Iedere soort heeft zijn voor- en nadelen. Bij het vloeibaar gieten van plastic verwerkt ieder soort plastic zich net iets anders en is er een andere krimp. Het verschil tussen de verschillende soorten plastic voor spuitgieten zit ‘m voornamelijk in deze belangrijkste eigenschappen:
Stijfheid
Hoe stijver het materiaal, hoe moeilijker het is om het betreffend product(onderdeel) te buigen. Het ene product is juist gebaad bij een meer flexibel materiaal, terwijl een ander product een hoge stijfheid wenst.
Gewicht
Ieder soort plastic heeft een andere vastheid en daarmee een ander gewicht. Uiteraard speelt hierbij ook de gewenste wanddikte een bepalende rol.
Krasvastheid
Een belangrijke eigenschap wanneer een product veel en intensief wordt gebruikt. Gebruikerssporen maken een product namelijk minder aantrekkelijk en minder duurzaam.
Afwerkingsmogelijkheden
Er zijn talloze mogelijkheden voor afwerkingen. Iedere soort plastic heeft een andere oppervlakte die zich wel of juist niet leent voor bijvoorbeeld: kleuren, lakken, reliëf-stempelen, galvaniseren, metalliseren of print.

Stappenplan spuitgieten

FASE 1: OFFERTE

Tijdens deze eerste stap hebben we nauw contact. Een goede inventarisatie is belangrijk om vast te stellen welke productonderdelen er nodig zijn. We bekijken de gewenste kunststoffen en selecteren de leveranciers voor overige onderdelen.

Offerte

01.

FASE 2: OPDRACHT

Offerte akkoord en naar tevredenheid? Dan ontvangt onze projectmanager de opdracht en zetten we iedereen op scherp om jouw project vorm te gaan geven. Benodigde samples worden al besteld en we maken samen een actielijst.

Opdract

02.

FASE 3: PLANNING

Op basis van de actielijst maken we een planning. Deze planning is een gedetailleerd projectplan dat onze projectmanager gestructureerd doorloopt. In deze fase worden alle elementen en aspecten samengebracht tot een vloeiend geheel.

Planning

03.

FASE 4: PROTOTYPE

Nu wordt het pas echt leuk, want in de prototype fase gaan we ontwikkelen. Alle onderdelen, waar in vorige fases samen intensief mee bezig zijn geweest, komen samen. Van matrijs tot aan masterbatches en overige inkoopdelen.

Prototype

04.

FASE 5: PILOT

Daar gaan we dan, het product krijgt letterlijk en figuurlijk vorm in de pilotfase. Testen, optimaliseren en verfijnen… Alles komt samen en wordt geassembleerd tot een volwaardig product. Dit zijn de geluksmomentjes!

Pilot

05.

FASE 6: LANCERING

Helemaal of zelfs meer dan tevreden? Dan drukken we op de grote groene knop en gaan we samen het product lanceren. De massaproductie kan worden gestart en jouw product is klaar om de markt op te gaan. Gefeliciteerd!

Lancering

06.
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT

Kunststof spuitgieten? Wij helpen je graag!

Samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw product. We inspireren je met onze referenties en leiden je rond in onze spuitgieterij in Kessel. Zie ik je binnenkort? Tot snel!
Banner highlight blob

Theo Wulms

Process Engineer