Matrijsbouw

Het belangrijkste instrument om te spuitgieten is een spuitgietmatrijs. Dit is een soort mal voor het betreffende product(onderdeel), welke ‘gebouwd’ moet worden om bepaalde vormen te creëren. Matrijsbouw is essentieel voordat er daadwerkelijk aan de slag kan worden gegaan met de spuitgietmachines. Het maken en optimaliseren van het ontwerp voor een matrijs is precisiewerk. Onze engineers adviseren de ontwerper op het gebied van maakbaarheid en massaproductie.

Matrijzenbouw kan tijdrovend en relatief duur zijn, maar levert een essentieel instrument om op lange termijn betreffend product te produceren. Niet alleen het ontwerp wordt bepaald op de tekentafel, maar ook de kosten. Het voltooien van een matrijs in het proces naar een eindproduct is altijd een mooie mijlpaal tijdens productontwikkeling.

Spuitgietmatrijs

Zonder spuitgietmatrijs, ook wel spuitgietmal genoemd, is het niet mogelijk om te spuitgieten. Matrijzen hebben een holte, een caviteit. Dit is de contravorm, het negatief, van het eindproduct. Ieder product(onderdeel) heeft zijn eigen spuitgietmatrijs nodig om hiervan een kunststof product te laten maken. Verschillende soorten plastic kunnen op hoge temperatuur door een spuitgietmachine in een matrijs worden gespoten. Deze kunststof koelt vervolgens af in de koude spuitgietmatrijs tot een vormvast product. De matrijs zorgt ervoor dat een product karakteristieke vormen krijgt of een productonderdeel naadloos past bij assemblage.

Afhankelijk van de wanddikte wordt het product binnen 15-60 seconden uit de machine gestoten en koelt deze verder af. Iedere inspuiting wordt één spuitgietcyclus genoemd. Een spuitgietmatrijs kan zowel enkelvoudig als meervoudig zijn. De keuze hangt voornamelijk af van het jaarvolume en de investering van de matrijs. Een enkelvoudige matrijs heeft één mal in de matrijs, terwijl een meervoudige matrijs meerdere mallen in één spuitgietmatrijs heeft. Het aantal caviteiten (holtes) in één spuitgietmatrijs wordt voudigheid van de matrijs genoemd.

Matrijs laten maken

We hebben het al eerder gezegd: het voltooien van een spuitgietmatrijs is een mooie mijlpaal in het spuitgietproces. De matrijs is (afhankelijk van het product en de voudigheid van de matrijs) relatief duur en het ontwerp en de productie kost tijd. Het maken en optimaliseren van het ontwerp voor een matrijs is namelijk precisiewerk. Uitermate goed weggelegd voor engineers met ervaring in spuitgieten. Engineers maken in nauw overleg met de leverancier een 3D ontwerp waarin alle afmetingen en vormen nauwkeurig worden bekeken.

Zonder matrijs is het simpelweg niet mogelijk om te spuitgieten. De kosten voor het laten maken van een spuitgietmatrijs zijn afhankelijk van de complexheid van het product, het soort kunststof en de voudigheid van de matrijs. Ook kan de matrijs gemaakt zijn van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium een goedkopere optie is. De kosten beginnen al bij €3.000,- voor een eenvoudige spuitgietmatrijs. Zeer complexe matrijzen van het beste materiaal kunnen oplopen tot €150.000,-. De verschillen zijn aanzienlijk, maar kunnen met een goed plan snel worden terugverdiend.

Matrijs laten maken bij Wicro Plastics

Wil je een matrijs laten maken? Dan ben je bij Wicro Plastics aan het juiste adres! We hebben al meer dan 70 jaar ervaring met het ontwerpen van matrijzen. Ieder jaar ontwerpen onze engineers minimaal 100 matrijzen naar wens van de klant. We zijn in staat om het productontwerp constructief kritisch te beoordelen op maakbaarheid, kwaliteit en efficiëntie.

Als we samen het vertrouwen hebben in het beste eindresultaat begeleiden onze engineers de aanmaak van de matrijzen in Azië vanuit Nederland. De daadwerkelijke matrijsbouw vindt in Zuid-Europa of Azië plaats. Na een gevalideerd en vrijgegeven product worden de materijzen naar Nederland verscheept. Wij kiezen standaard voor kwalitatief West-Europees staal en werken aan de hand van een accurate projectplanning. Want continuïteit staat in alles voorop. Daarom kunnen we een leverbetrouwbaarheid geven van 98%, faciliteren we een brandwerende opslag van de matrijzen en doen we het onderhoud volledig zelf.

 

Wist je dat?

Wicro Plastics al sinds 1951 actief is met spuitgieten van hoogwaardige kunststof producten.

We zowel spuitgiet- en assemblageactiviteiten in huis hebben.

Volg Ons

Contact

Wicro Plastics bv
Karreweg-Noord 47-49
5995 MG Kessel

Tel:  +31 (0)77 462 1216
Mail:  info@wicro.nl


KvK: 12020060