Molding

De Engelse term plastic molding wordt veel gebruikt voor productietechnieken met verschillende kunststoffen. De letterlijke vertaling van plastic molding is: kunststof vervormen/gieten. Hedendaagse technieken maken het mogelijk om verschillende soorten kunststof te vervormen. Kunststoffen die veel gebruikt worden voor plastic molding zijn thermoplasten. Thermoplastische kunststoffen zijn na verwerking vormvast en daarom ideaal om te gieten. De thermoplast wordt verwarmd, waarna deze vloeibaar wordt. De vloeibare kunststof wordt vervolgens in bijvoorbeeld een spuitgietmatrijs (mal) worden gespoten. Tijdens het koelproces verhard de thermoplast en ontstaat er een product(onderdeel).

Plastic molding

Plastic molding is erg populair voor uiteenlopende producten. Dit komt doordat er met kunststof zeer specifieke en verfijnde vormen kunnen worden gecreëerd. Zonder dat je het door hebt, heb je iedere dag te maken met producten die (deels) gemaakt zijn door plastic molding. Denk maar eens aan de thermostaat, een computermuis of het hoesje van de telefoon. Deze kunststof producten kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. Plastic molding kent hierin twee technieken: compression molding (persgieten) en injection molding (spuitgieten).

Blue Dots

Compression molding

Compression molding, ook wel persgieten, is een techniek die voornamelijk wordt gebruikt voor het vervormen van thermovormers. Deze manier van vervormen wordt vaak toegepast bij glasvezelversterkte kunststoffen. Tijdens het productieproces wordt de voorverwarmde kunststof in een open, verwarde vormholte geplaatst. De vorm wordt vervolgens gesloten en er wordt hitte en druk toegevoegd tot het materiaal is uitgehard. Bij Wicro Plastics hebben we geen machines voor compression molding. We zijn volledig gespecialiseerd in injection molding.

Blue Dots

Injection molding

Injection molding, ook wel spuitgieten, is ongeveer hetzelfde als compression molding. Beide processen maken gebruik van hitte en druk. Het verschil is dat injection molding het materiaal door een schroef en een vultrechter beweegt, terwijl dit met compression molding niet gebeurt. Tijdens injection molding wordt de hete thermoplast met hoge druk in een spuitgietmatrijs geïnjecteerd. In tegenstelling tot de gloeiend hete kunststof is de spuitgietmatrijs juist erg koud. Hierdoor koelt de kunststof snel af en wordt het verhard naar de vorm van de matrijs. Doordat zowel de druk als de hitte precies kunnen worden gecontroleerd, kunnen er snel veel producten van dezelfde vorm en grootte worden geproduceerd. Injection molding vereist ook minimale arbeid.

Blue Dots

Plastic molding bij Wicro Plastics

Bij Wicro Plastics hebben we al meer dan 70 jaar ervaring met spuitgieten. We hebben geen machines voor compression molding, maar richten ons volledig op injection molding. Naast de geavanceerde spuitgieterij maken we matrijzen en hebben we eigen assemblagelijnen. Als one stop shop adviseren we in efficiëntie en kostenbesparing. Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We staan voor je klaar!

Blue Dots

Geïnteresseerd in molding?

Bij Wicro Plastics hebben we al meer dan 70 jaar ervaring in het molding, ook wel spuitgieten, van kunststof. Naast de geavanceerde spuitgieterij maken we matrijzen en hebben we een eigen assemblagelijn. Benieuwd wat we voor jouw product of productonderdeel kunnen betekenen?
Banner highlight blob

Theo Wulms

Proces Engineer
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT