Thermoplasten

Thermoplasten is de overkoepelende naam voor een aantal soorten plastic. Thermoplastische kunststof wordt meestal aangeleverd in de vorm van korrels (granulaat) of poeder. Als thermoplasten worden verwarmd, worden deze stoffen zacht. Het is dan mogelijk om deze zacht geworden kunststof in een bepaalde vorm te persen en vervolgens af te koelen. Dit kan door middel van spuitgieten. Na het relatief snelle koelproces is het product vormvast. Door deze methode kunnen met thermoplasten allerlei vormen worden gecreëerd. Geen product(onderdeel) is te gek.

Thermoplastische kunststoffen

In de spuitgieterij wordt veel gewerkt met thermoplastische kunststoffen. We kennen uiteenlopende thermoplasten met ieder verschillende eigenschappen. Amorfe kunststoffen zijn PVC, PMMA, PVAC, PS en PC. Met uitzondering van PC zijn deze kunststoffen meestal hard en bros. Kristallijne kunststoffen hebben grotendeels een geordende structuur. Onder deze groep vallen PE, PP, PVDF en PTFE. Meer weten over de thermoplastische kunststoffen waar we bij Wicro veel mee werken? Bekijk dan soorten plastic.

Blue Dots

Thermoplastisch wil zeggen dat de kunststof bij verwarming vervormbaar is. Een ‘plastic’ regenjas is hier een goed voorbeeld van. Bij warm weer is de jas soepel, maar wanneer het koud is wordt de jas stijf en stug. Thermoplasten zijn weer onder te verdelen in amorfe en kristallijne thermoplastische kunststoffen:
Amorfe thermoplastische kunststof
Deze kunststof heeft een ongeordende structuur. De structuur wordt ook wel amorfe structuur genoemd. Amorfe thermoplastische kunststof zijn eenvoudig te lijmen en warm te vervormen in een breed temperatuurgebied. Wordt zo’n kunststof verwarmd, dan worden de ketens beweeglijker en laten elkaar los. De kunststof is dan vervormbaar. Koelt de kunststof weer af, dan worden de ketens minder beweeglijk en uiteindelijk wordt het materiaal weer hard.
Kristallijne thermoplastische kunststof
Het woord kristallijn heeft hier niets te maken met het woord kristal. Kristallijn betekent hier geordend of regelmatig. Kristallijne kunststoffen zijn meestal taaie, slagvaste kunststoffen met een goede chemicaliënbestandheid, moeilijk verlijmbaar en moeilijk warm te vormen. Wel zijn deze stoffen eenvoudiger te lassen. Het lassen van een thermoplast is mogelijk na het verwarmen tot in de plastische of dik vloeibare toestand. De plastische delen worden met wat kracht in elkaar gedrukt. Hierdoor raken de macromoleculen van beide materialen in elkaar verstrengeld. Door de fysische bindingskracht vormen de beide materialen een geheel.
meer weten

Meer weten over thermoplasten?

Wij vertellen je er alles over in onze fabriek in Kessel. Zie ik je binnenkort? Tot snel!
Banner highlight blob Marcel Wicro

Marcel van Spijk

Engineer
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

Wicro Spuitgieten Engineering

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT