Wat is spuitgieten?

Spuitgieten… nog nooit van gehoord of wil je er juist meer over weten? We vertellen je er graag meer over! Bij Wicro Plastics hebben we namelijk al meer dan 70 jaar ervaring in het gieten van kunststof. Spuitgieten is een innovatief en indrukwekkend proces. We hebben de snelle ontwikkelingen mee mogen maken en werken wekelijks vol passie aan producten voor onze partners. Spuitgieten is een productiemethode voor het vervormen van kunststof, ook wel plastic genoemd. Waarom ‘spuitgieten’? Omdat kunststof korrels worden gesmolten om vervolgens onder hoge druk te worden geïnjecteerd in een matrijs. De vervorming kan met allerlei soorten kunststof van grote tot kleine productonderdelen. Iedere soort plastic heeft verschillende voor- en nadelen.

Het resultaat van spuitgieten is met hedendaagse spuitgietmachines zeer nauwkeurig. Een product(onderdeel) wordt tijdens het productieproces (door)ontwikkeld tot exact de gewenste vormgeving voor een product. Denk bijvoorbeeld aan een thermostaat, emmer, computermuis of broodtrommel. Voor ieder product(onderdeel) wordt een geavanceerde spuitgietmatrijs, een soort mal, ontworpen.

Hoe werkt spuitgieten?

Spuitgieten gebeurt machinaal, waardoor in een kort tijdsbestek hoge volumes kunnen worden gedraaid. Thermoplasten worden met een hoge temperatuur gesmolten totdat er een gloeiend hete massa aan vloeibare kunststof ontstaat. Deze wordt vervolgens onder een hoge druk in een spuitgietmatrijs geïnjecteerd. Iedere matrijs is anders en volledig ontworpen voor betreffend product(onderdeel). In tegenstelling tot de gloeiend hete kunststof is de spuitgietmatrijs juist erg koud. Hierdoor koelt de kunststof snel af en wordt het verhard naar de vorm van de matrijs.

Afhankelijk van de dikte van de wand (van het product) heeft de machine bepaalde tijd nodig om de kunststof volledig te volharden. Een spuitgietmachine kan binnen relatief korte tijd veel producten of productonderdelen produceren. Door de zeer verfijnde technieken, accurate matrijzen en hoge sluitkrachten van een machine is er bijna nooit nabewerking nodig. Het product(onderdeel) kan direct worden gebruikt of geassembleerd.

Voordat het eerste product(onderdeel) daadwerkelijk uit de machine rolt, moeten een aantal belangrijke stappen worden gezet. Zo moet er onder andere een ontwerp worden gemaakt, een spuitgietmatrijs worden ontwikkeld en gewenste kunststoffen worden gekozen.

Blue Dots

Toepassingen spuitgieten

Zonder dat je doorhebt maak je iedere dag gebruik van dingen die gemaakt zijn door middel van spuitgieten. Bijna elke plastic voorwerp dat je ziet of gebruikt is met deze geavanceerde productiemethode geproduceerd: van keukengereedschap tot bouwmateriaal, van speelgoed tot auto-onderdelen. Je kunt het zo gek niet bedenken… het kan gemaakt worden met een spuitgietmachine.

De verschillende soorten plastic hebben ieder hun eigen kenmerken en eigenschappen. Zo is bijvoorbeeld de ene soort kunststof erg sterk en kan een ander soort gemakkelijker in details worden afgewerkt. Kunststof is licht, gemakkelijk te kleuren en uiterst precies in vervorming, waardoor het een perfect materiaal is voor uiteenlopende toepassingen. Het is eenvoudig schoon te maken en zal in tegenstelling tot hout (rotten) of metaal (roesten) op lange termijn sterk blijven.

Blue Dots

2k spuitgieten

2k spuitgieten neemt toe in populariteit en is een uitgebreide productiemethode voor het ‘gewone’ spuitgieten. Tijdens 2k spuitgieten worden er twee componenten aan elkaar toegevoegd middels een dubbele schroefcilinder in de spuitgietmachine. Doordat er een tweede soort kunststof aanwezig is, biedt 2k spuitgieten de mogelijkheid om verschillende structuren, kleuren, eigenschappen of hardheid niveaus toe te passen. De ontwerpvrijheid wordt vergroot en er ontstaat een strakker uiterlijk tussen de twee verschillende productonderdelen.

Blue Dots

Stappenplan spuitgieten

FASE 1: OFFERTE

Tijdens deze eerste stap hebben we nauw contact. Een goede inventarisatie is belangrijk om vast te stellen welke productonderdelen er nodig zijn. We bekijken de gewenste kunststoffen en selecteren de leveranciers voor overige onderdelen.

Offerte

01.

FASE 2: OPDRACHT

Offerte akkoord en naar tevredenheid? Dan ontvangt onze projectmanager de opdracht en zetten we iedereen op scherp om jouw project vorm te gaan geven. Benodigde samples worden al besteld en we maken samen een actielijst.

Opdract

02.

FASE 3: PLANNING

Op basis van de actielijst maken we een planning. Deze planning is een gedetailleerd projectplan dat onze projectmanager gestructureerd doorloopt. In deze fase worden alle elementen en aspecten samengebracht tot een vloeiend geheel.

Planning

03.

FASE 4: PROTOTYPE

Nu wordt het pas echt leuk, want in de prototype fase gaan we ontwikkelen. Alle onderdelen, waar we in vorige fases samen intensief mee bezig zijn geweest, komen samen. Van matrijs tot aan masterbatches en overige inkoopdelen.

Prototype

04.

FASE 5: PILOT

Daar gaan we dan, het product krijgt letterlijk en figuurlijk vorm in de pilotfase. Testen, optimaliseren en verfijnen… Alles komt samen en wordt geassembleerd tot een volwaardig product. Dit zijn de geluksmomentjes!

Pilot

05.

FASE 6: LANCERING

Helemaal of zelfs meer dan tevreden? Dan drukken we op de grote groene knop en gaan we samen het product lanceren. De massaproductie kan worden gestart en jouw product is klaar om de markt op te gaan. Gefeliciteerd!

Lancering

06.
wat we doen

Van A tot Z ontzorgd in productontwikkeling

We maken niet alleen een product of onderdeel, we voelen ons ook onderdeel. Onderdeel van de ontwikkeling van jouw product. Van A tot Z ontzorgd.
Test

PRODUCTONTWIKKELING

AUTOMATISERING

ENGINEERING

MATRIJSBOUW

SPUITGIETEN

ASSEMBLAGE

LOGISTIEK

PROJECTMANAGEMENT

Test

Meer weten? Wij helpen je graag!

Samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw product. We inspireren je met onze referenties en leiden je rond in onze spuitgieterij in Kessel. Zie ik je binnenkort? Tot snel!
Banner highlight blob

Theo Wulms

Process Engineer