Kosten spuitgieten

Spuitgieten is dé oplossing voor de ontwikkeling van uiteenlopende producten. Heb je een idee voor een nieuw product(onderdeel) of wil je juist een bestaand product door ontwikkelen? Dan wil je natuurlijk graag vooraf calculeren wat de kosten voor spuitgieten zullen zijn. Hier is echter niet meteen een concreet antwoord op te geven. Spuitgietkosten verschillen namelijk aanzienlijk per product en zijn afhankelijk van een aantal factoren. De spuitgietmatrijs, het gewenste materiaal (grondstof) en de man- en machine kosten zijn de voornaamste kostenposten.

Spuitgietmatrijs kosten

Zonder matrijs is het niet mogelijk om te spuitgieten. Daarom zijn de kosten voor een spuitgietmatrijs de eerste kosten waar rekening mee gehouden dient te worden. Een spuitgietmatrijs is een investering die op termijn wordt terugverdiend.

Spuitgietmatrijs kosten worden bepaald door de complexiteit van het product(onderdeel), voudigheid van een matrijs en het gebruikte materiaal voor de spuitgietmatrijs. De matrijs zelf kan gemaakt zijn van gehard staal of aluminium, waarbij aluminium een goedkopere optie is. Met de voudigheid van de matrijs wordt het aantal product(onderdelen) in één matrijs bedoeld. In één spuitgietmatrijs kunnen meerdere vormen worden opgenomen. Dit bepaald zowel de kosten van de matrijs als het onderdeel.

De kosten beginnen al bij €3.000,- voor een eenvoudige spuitgietmatrijs. Zeer complexe matrijzen van het beste materiaal kunnen oplopen tot €150.000,-. De verschillen zijn aanzienlijk, maar kunnen met een goed plan snel worden terugverdiend.

Materiaal (grondstof) kosten

Spuitgieten kan met allerlei verschillende soorten plastic. De kosten voor de uiteenlopende grondstoffen kunnen sterk verschillen. De thermoplasten waar we bij Wicro Plastics het meest mee werken zijn variërend tussen de €1,50,- en €4,- per kilo. Afhankelijk van de grondstof kan ook goedkoper (<€1,00,-) of oplopend tot een kiloprijs €50,- worden geproduceerd. Doordat er zoveel verschillende grondstoffen zijn, bepaald het gewenste materiaal voor een groot gedeelte de uiteindelijke kosten voor spuitgieten.

De keuze voor de gewenste materialen hangt van de eisen die worden gesteld aan een product(onderdeel). Moet het product extreem sterk, flexibel of bijvoorbeeld ‘food-approved’ zijn? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden die belangrijk zijn bij de keuze voor een grondstof.

Man- en machine kosten

Spuitgietmatrijs ontwikkelt en de gewenste grondstoffen gekozen? Dan is het tijd om daadwerkelijk te produceren. De productiekosten kunnen wederom ook erg verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het productgewicht en de productgrootte bepalen welke spuitgietmachine (en hoelang deze machine) gebruikt dient te worden. Belangrijk hierbij is ook de wanddikte van het product(onderdeel). Hoe dikker de wand, hoe hoger de koeltijd en daarmee de cyclustijd per product. Matrijzen met een hogere voudigheid (aantal producten in één matrijs) kunnen meer produceren in een korter tijdsbestek.

Naast het machinewerk dienen er vaak ook kosten te worden gemaakt voor mensenwerk. Ondanks dat spuitgietmatrijzen zeer nauwkeurig werken is er in sommige gevallen nabewerking nodig. Daarnaast is het ook mogelijk om de onderdelen volledig te laten assembleren en verpakken tot eindproduct.

Kosten spuitgieten Wicro Plastics

Ben je wijzer over de kosten waaraan je moet denken bij spuitgieten? Bij Wicro Plastics kijken we graag mee met jouw situatie en ideeën. We adviseren en denken mee in efficiënte en kostenbesparing om tot het gewenste eindproduct te komen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Wist je dat?

Wicro Plastics al sinds 1951 actief is met spuitgieten van hoogwaardige kunststof producten.

We zowel spuitgiet- en assemblageactiviteiten in huis hebben.

Volg Ons

Contact

Wicro Plastics bv
Karreweg-Noord 47-49
5995 MG Kessel

Tel:  +31 (0)77 462 1216
Mail:  info@wicro.nl


KvK: 12020060