Soorten plastic
Spuitgieten beperkt zich niet enkel en alleen tot het verwerken van één soort kunststof. Iedere soort heeft zijn voor- en nadelen. Bij het vloeibaar gieten van plastic verwerkt ieder soort plastic zich net iets anders en is er een andere krimp. Het verschil tussen de verschillende soorten plastic voor spuitgieten zit ‘m voornamelijk in deze belangrijkste eigenschappen:
- Stijfheid: Hoe stijver het materiaal, hoe moeilijker het is om het betreffend product(onderdeel) te buigen. Het ene product is juist gebaad bij een meer flexibel materiaal, terwijl een ander product een hoge stijfheid wenst.
- Gewicht: Ieder soort plastic heeft een andere vastheid en daarmee een ander gewicht. Uiteraard speelt hierbij ook de gewenste wanddikte een bepalende rol.
- Krasvastheid: Een belangrijke eigenschap wanneer een product veel en intensief wordt gebruikt. Gebruikerssporen maken een product namelijk minder aantrekkelijk en minder duurzaam.
- Afwerkingsmogelijkheden: Er zijn talloze mogelijkheden voor afwerkingen. Iedere soort plastic heeft een andere oppervlakte die zich wel of juist niet leent voor bijvoorbeeld: kleuren, lakken, reliëf-stempelen, galvaniseren, metalliseren of print.
- Weersbestendigheid: Moet het product harde windstoten kunnen vangen, wordt het iedere dag aan de zon blootgesteld of wordt het gebruikt bij hoge temperaturen? Onder welke weersinvloeden een product (het meest) wordt gebruikt heeft invloed op de keuze van de soort plastic bij spuitgieten.
Iedere soort plastic heeft zo zijn mix aan eigenschappen. Voor bijna ieder product(onderdeel) is een soort kunststof te vinden met de juiste combinatie van bovenstaande eigenschappen. Onderstaand de belangrijkste en meest gangbare soorten plastic voor spuitgieten die bij/door Wicro Plastics gebruikt worden:
ABS spuitgieten
ABS is een amorfe kunststof en valt onder de Styreen polymeren groep. ABS bestaat uit Acrylonitrile Butadiene Styrene en kan gemakkelijk verwerkt worden in onze spuitgietmachines. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk met ABS, waardoor dit een veelgebruikt soort plastic is voor verschillende eindproducten. ABS is populair omdat dit polymeer licht, hard en slagvast is. Het heeft een hoge stijfheid en kan met een zeer hoge oppervlaktegrens gemakkelijk worden afgewerkt. Een nadeel van ABS is dat het gevoelig is voor weersinvloeden en UV.
Polyamide (PA/Nylon) spuitgieten
Polyamide, ook wel PA of Nylon genoemd, leent zicht uitstekend om te spuitgieten voor uiteenlopende producten. Deze soort plastic is onder te verdelen in PA6, PA6.6, PA4.6, PA11 en PA12. Het is een hard materiaal en heeft een sterk geluiddempend vermogen. De slagvastheid is uitstekend en polyamide is zeer krasbestendig. In tegenstelling tot ABS is polyamide minder gevoelig voor weersinvloeden. Sommige typen polyamide zijn bestendig tegen hoge temperaturen en zijn gemakkelijk af te werken.
POM spuitgieten
POM staat voor PolyOxyMethyleen. Dit is een semi-kristallijn thermoplastisch polymeer dat ook bekend is als polyacetal. POM heeft een hoge kristalliniteit en heeft een zeer goede weestand tegen slijtage. Dit komt doordat deze soort plastic erg hard is, maar evengoed gunstige elastische eigenschappen heeft. Doordat POM resistent is tegen chemicaliën en vocht, wordt dit materiaal veel gebruikt in combinatie met brandstoffen. Nadeel van POM is dat dit materiaal door de lage wrijvingscoëfficiënt (mate van wrijving tussen twee oppervlakken) lastig is te verven of coaten.
Polypropeen spuitgieten
Polypropeen, ook wel PP of polypropyleen, is onder te verdelen onder drie verschillende soorten. Dit zijn PP-homopolymeer, PP-copolymeer en PP-random. Polypropeen staat bekend om zijn oneindige mogelijkheden. Het grootste voordeel is misschien wel dat PP bestand is tegen chemische oplosmiddelen, basen en zuren. Daarnaast is PP ook goed bestand tegen bacteriegroei en daarom geschikt voor medische apparatuur en producten die in aanraking komen met levensmiddelen. Zo wordt deze soort onder andere gebruikt voor broodtrommels, tandarts instrumenten en bloempotten. Polypropeen is zeer goed spuitgietbaar, relatief stijf en goed bestand tegen water.
wrijvingscoëfficiënt (mate van wrijving tussen twee oppervlakken) lastig is te verven of coaten.
HDPE spuitgieten
HPDE staat voor High Density Polyethyleen en wordt ook wel Polyetheen genoemd. Deze soort plastic heeft een hoge kristalliniteit. Dat betekent dat de kunststof een relatief hoge modulus heeft en de hoogste dichtheid bezit onder de PE’s. Het is een van de goedkoopste polymeren en ook het productievolume ligt hoog. Daarom wordt deze soort plastic veel gebruikt voor verpakkingsmaterialen. HPDE heeft een hoge taaiheid, is goed bestand tegen vetten en de voedselveiligheid wordt gewaarborgd. Zeer goed af te werken en duurzaam voor de verwerking van verschillende producten of productverpakkingen.